Att blogga om sitt eget yrke

De flesta som bloggar har en specifik inriktning på sin blogg. Det kan vara träning, kost, småbarnsåren eller matlagning. Även de som ”bara bloggar om sitt liv” har en inriktning- deras vardag. Att blogga om sitt yrke och saker som händer där kan vara både intressant och givande. Men se upp så du inte säger för mycket. ”Ellen Elektriker” (påhittad blogg) visar exempel på misstag som kan ske.

Hänga ut kunder

Ellen vet att man ska vara försiktig med att nämna kunder vid namn så hon beskriver istället dråpliga händelser som skett under dagen utan att nämna var det skett. Detsamma gäller hennes kollegor där hon skriver att ”en elektriker” gjorde på ett visst sätt utan att säga dess namn. Men många anser ändå att hon går för långt.

Om en kund kan känna igen sig i beskrivningen kan kunden ta illa upp om texten är raljerande eller till och med negativ om händelsen. Detsamma gäller den elektriker som snabbt känner igen händelsen som beskrivs. Ska Ellen skriva om händelser och personer så måste det vara saker som hänt för mycket länge sedan. Eller varför inte fråga först?

Spela på kändisskapet

När Ellen bloggar så är hon bloggare. När hon jobbar så är hon elektriker. Men när dessa två olika inriktningar vävs samman finns inte tydlig gräns för elektriker stockholm. Medarbetarna måste kunna lita på att hon är 100 % elektriker under arbetsdagen och att inte tankarna far iväg på annat. De måste kunna lita på att det de säger inte primärt uppfattas som stoft till bloggen.

Det kan låta självklart men de som har tusentals följare på sin blogg ”lever” ofta sin blogg. Den är med i vardagen, på jobbet, på dagarna och på nätterna. Att börja spela på kändisskapet är lätt gjort men kan slå tillbaka hårt.

Copyright på bilder

Ellen har alltid med sig mobilen på jobbet. Det har alla som jobbar som elektriker. Skillnaden är att hon använder den för att ta privata bilder till bloggen. När hon ser en felkoppling utöver det vanliga tar hon bilder. Detta i likhet med hur hon är snabb med att fota sig själv vid intressanta objekt eller jobb. Hon glömmer bort att bilder inte får tas hur som helst hemma hos folk. Bilder på personer kan till och med ha copyright.

Att blogga om sitt yrke har flera fördelar. Inte minst att man skapar en skiljevägg mellan jobb och fritid. Men klarar man inte av att hålla den väggen uppe kanske det är bättre att blogga om livsstil eller hälsa.