Kostnad för en badrumsrenovering?

Badrummet är ett av de dyraste utrymmena att renovera. Det är dock detta rum tillsammans med köket som brukar ha den största påverkan på bostadspriset. Ett fräscht och nyrenoverat badrum kan alltså öka priset på bostaden vid försäljning. Därför är det många som väljer att prioritera badrummet vid en bostadsrenovering. En renovering av badrummet är dock ett komplext och omfattande projekt och kostnaden kan variera stort beroende på storlek, materialval, befintlig konstruktion samt hur mycket du kan utföra själv. Här kan du läsa mer om hur mycket det kostar att renovera ett badrum.

 

Gör ett ordentligt förarbete

Att renovera ett badrum tar tid och kostar pengar men om du gör ett ordentligt förarbete kan du lyckas hålla kostnaderna nere. Därför ska du alltid göra en noggrann research innan du kontaktar hantverkare. Ta reda på vad som behövs och vad olika material kostar. Detta för att du lättare kan hålla koll på kostnaderna samt ställa krav på badrumsrenovering stockholm. Gör research och skriv tydligt ner dina önskemål när du ber om en offert. Ju tydligare du är, desto bättre. Se även till att du skickar samma information till alla entreprenörer för att det ska gå att jämföra deras kostnadsförslag.

 

Vad är det som kostar i ett badrum?

För att ta reda på vad det kostar att renovera ett badrum måste vi först ta reda på vad det är i badrummet som kostar. Detta gör det enklare för dig att förstå att kostnaden kan variera stort. Det blir dessutom lättare att besluta vad som är viktigt för just dig och ditt badrum. Den främsta kostnadsposten är arbete utfört av hantverkare. En komplex renovering kräver mer arbete och kommer således att kosta mer. Timpriset för hantverkare är ungefär 400-700 kronor i timmen och en mycket förenklad kostnadsberäkning är 5000-10 000 kronor per kvadratmeter för hantverksarbetet. Om det däremot endast handlar om enstaka moment, exempelvis dragning av el, kan du räkna med lägre kostnad per kvadratmeter. Tänk på att ROT-avdraget är giltigt för arbetskostnaden vid en badrumsrenovering.

 

Material och inredning är en annan stor kostnad. Kvaliteten och standarden på kakel, toalettstol, duschkabin och övrig inredning påverkar priset. Exklusivt material kommer självklart att kosta mer, men även svårigheten att installera materialet avgör priset. Stora kakelplattor kräver exempelvis ett mer grundligt arbete och kommer därför resultera i högre arbetskostnad. Detsamma gäller för inbyggda rör, golvbrunn, golvvärme och andra mer genomarbetade lösningar. Det är mycket svårt att uppskatta ett kvadratmeterpris för materialkostnaden vid en badrumsrenovering eftersom det beror på behov och preferenser.