Tre värsta misstagen när taket ska bytas

Att byta tak är både dyrt och i många fall svårare än man tror men ändå väljer många att göra det på egen hand istället för att anlita en takläggare. Ska man göra det gäller det att man är noggrann och inte gör något som man känner sig osäker på. Det finns många vanliga misstag i samband med ett takbyte. Nedan listas några av dom du bör se upp för.

Fel val av material

När det blivit dags att lägga om taket finns flera saker som är viktiga att tänka på när man väljer material. För det första kan man inte byta material hur som helst, utan är det gamla av plåt är det vad man ska satsa på igen. Väljer man till exempel tegel istället finns en risk att det blir för tungt för konstruktionen, vilket såklart kan leda till förödande konsekvenser. Det är bra att rådfråga med en takläggare eller annan sakkunnig om man trots allt vill byta material på sitt tak.

facebook taktvätt göteborg idag

 

Förutom att man ska anpassa materialet till konstruktionen så ska man också tänka på dess

utseende. Det ska passa ihop med huset och gärna också omgivningen. Ta en titt på grannarnas taktvätt göteborg och se till att inte välja något som sticker ut allt för mycket. Det ska också vara klädsamt på ditt eget hus så samma sak gäller där.

Felaktig ventilation

Ett tak behöver ofta ventileras för att det inte ska uppstå fukt- och mögelproblem och detta är något som många inte känner till. Det krävs olika undertak till olika yttertak och det är viktigt att man väljer rätt. Man behöver också ta reda på om man behöver en luftspalt, en ångspärr eller något annat för att undertaket ska kunna hållas torrt.

Se till att ta reda på vad som gäller för just det under- och yttermaterial du kommer att använda dig av och ta hellre hjälp med delar du känner dig osäker på, så att det inte blir fel.

Man har inte tillräckliga kunskaper

Det kanske vanligaste misstaget, vilket också är det som leder till att det inte blir rätt, är att man saknar tillräckliga kunskaper. Ska man kunna byta ett tak utan att anlita en takläggare gäller det att man vet vad det är man håller på med. Varje steg i processen är extremt viktigt för att slutresultatet ska bli rätt och riktigt och är man minsta lilla osäker är det betydligt bättre, och ofta billigare i längden, att anlita en takläggare.