Vad är kökets triangel?

Vare sig du har hört talas om kökets triangel eller inte, är det viktigt att ha koll på denna triangel när du ska renovera ditt kök. Det ger dig ett mer lättarbetat kök som du kommer att trivas i.

Kökets triangel

Kökets triangel består av spisen, diskhon samt kyl och frys. Dessa tre punkter är de mest väsentliga i ett kök. För att kunna arbeta smidigt måste du enkelt kunna röra dig mellan de tre punkterna. Du hämtar grädden från kylen, går till spisen och häller grädden i grytan. Det blir tomt i paketet och du går till diskhon för att skölja ut det sista i gräddpaketet och ställa det på tork. När vi lagar mat gör vi sådana små matlagningsmönster hela tiden. Vi hämtar saker, ställer tillbaka, diskar upp och kastar. För att du ska trivas i ditt kök är det viktigt att det inte finns något som står i vägen mellan just spisen, diskhon, frysen och kylen.

Planera triangeln

När du ska renovera ditt kök kan det vara klokt att se hur andra har utformat sina kök utifrån triangeln samt höra med din snickare. Om du har ett större rektangulärt kök är det tämligen lätt att planera en smidig gång mellan punkterna. Problemet är om du har ett avlångt kök eller om vattenanslutningen som du gjort med https://köksrenoveringstockholmslän.se, diskhon, är i ett hörn eller dåligt placerad. Om du ska renovera ett äldre kök eller ett dåligt planerat kök, kan det vara värt att flytta på diskhon och diskmaskinen. Även om det medför en ekonomisk kostnad, är ett välplanerat kök både en investering i din egen vardag och en investering när du ska sälja bostaden. När du planerar köket ska du både tänka på var olika vitvaror ska stå och hur rörelseflödet kommer att bli i köket. Var kommer köksbordet att placeras? Är det enkelt att ta sig till köksbordet eller kommer den som lagar mat att bli störd?

Köksö

Om du ska ha en köksö är det också viktigt att du planerar utifrån kökets triangel. En välplacerad köksö ska inte stå i vägen, utan du ska enkelt kunna förflytta dig mellan punkterna när du lagar mat. När du planerar köksön bör du också se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan själva ön och köksbänken. Om det är svårt för en person att ta sig förbi den som lagar mat, kommer köket att kännas osmidigt.